Tuesday, September 4, 2012

Perbezaan vitamin yang SEMULAJADI, SINTETIK DAN ORGANIK..Jom sama-sama kita fahamkan ^^

Bagi anda yang mementingkan kesihatan, sudah semestinya makan tambahan iaitu supplemen atau vitamin menjadi pilihan anda kan? tapi adakah anda tahu perbezaan vitamin Semulajadi, Sintentik dan Organik....Selalu kita dengar "vitamin ni organik ni?" jom kita baca apa kebenda semuanya tu ^^

SEMULAJADI 
  • Di hasilkan dengan pemprosesan yang seminima mungkin dan kepekatan nutrien adalah dalam keseimbangan yang menghampiri kepada keadaan is ditemui dalam alam semulajadi
  • kos menghasilkannya lebih tinggi berbanding sintentik
  • perlukan pelaburan yang tinggi dalam sumber semulajadi yang berkualiti
  • kebanyakkan syarikat tidak menjual vitamin atau mineral semulajadi. Shaklee satu-satunya yang berbuat demikian (Rujuk : A consumer Report by Editors of Research Institute for Preventive Health Care)
SINTETIK
  • nutrien yang di hasilkan dalam persekitaran makmal
  • bersumberkan tar arang batu
  • paling murah. Komponennya bahan kimia
  • kebanyakkan makanan tambahan adalah dalam jenis ini
  • syarikat yang pentingkan keuntungan gunakan cara ini
  • biasanya di jual di farmasi
  • walaupun secara kimianya ia semulajadi tetapi dari segi strukturnya ia jauh berbeza
  • dari label - di labelkan dengan huruf "l" berbanding huruf "d" bagi semulajadi (Rujuk : How to Understand Food Supplement Labels by Dr Bruce B. Miller).
ORGANIK
  • Nutrien yang khususnya dipencilkan dari satu sumber semulajadi, biasanya dengan menggunakan haba, tekanan yang tinggi atau pelarut kimia yang kuat
  • ia tidak sama dengan semulajadi disebabkan proses yang dilaluinya
  • semasa pemprosesan, ia melibatkan :
    • haba yang berlebihan
    • produk petroleum biasanya digunakan, menyebabkan kehilangan nutrien
  • ko-faktor yang ada pada nutrien lesap atau rosak tanpa di ganti
MENGAPA SEMULAJADI?
  1. enzim tidak alami perubahan melampau dalam pemprosesan oleh haba yang tinggi dan pelarut kimia yang keras
  2. tidak menggunakan Pengisi dan Pengikat yang keras yang menghalang penyerapan nutrien
  3. penyediaan bahan mentah dai sumber semulajadi yang berkualiti
  4. imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin
  5. semulajadi adalah bio-kedapatan dan disimpan dalam tisu badan lebih lama berbanding sintentik
  6. semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya
MENGAPA ELAKKAN SINTENTIK?
  1. tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh - struktur sistem enzim kita adalah untuk semulajadi, bukannya makmal
  2. percubaan untuk memadankan enzim tubuh kita dengan vitamin sintentik adalah seumpama memadankan tangan kanan anda ke sarung tangan kiri
  3. semulajadi lebih aktif dari segi biologi berbanding sintetik - 42% lebih berkesan dari sintentik. Anda dapat setengah jumlah yang anda fikir anda perolehi.
 BAGAIMANA MENGENAL SEMULAJADI ATAU SINTETIK?
  • melalui pembacaan label - huruf "l" bagi tiruan dan " d" bagi semulajadi
  • melalui kehadiran pad "gel silika" dalam bekas sintetik..alaaaaaa pad yang ada tulis "do not eat" tu...selalu ada dalam handbag, kasut...gel silika kan untuk menyerap kelembapan....so vitamin yang semulajadi memang tak perlukan gel silika ni ^^
  • dan sudah semestinya anda boleh beli Shaklee dangan yakin ^^ (Rujuk : Shaklee Food Supplement - A Consumer Report by Editors of Research Institute for Preventive Health Care)

so bila anda dah tahu perbezaan antara vitamin-vitamin ni, berhati2 lah dalam memilih makanan tambahan anda ^^

untuk sebarang info dan nak membelinya dengan saya, boleh terus hubungi saya ^^ (prefer sms)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ruby
Gmail : firbee@gmail.com
SMS/Whatsapp : 019-569 0004 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



 Photobucket

1 comment:

Nur Amira said...

terima kasih, sangat informative. sy memang tgh cari vitamin c yang elok :)